Як зберегти хороший зір?

Як зберегти хороший зір?

Що ще варто знати про способи збереження зору? Детальніше читайте у "Країні Здоров'я".

 

Яєчні жовтки

Ви, напевно, чули про те, що яєчні жовтки несприятливо впливають на рівень холестерину. І, може бути, навіть намагалися якомога менше вживати їх. Вам варто подумати ще раз. За словами медиків (зокрема, Пола Догерті), яєчний жовток - головне джерело лютеїну. Це антиоксидант, який бореться з вільними радикалами.

У поєднанні з цинком, який також присутній в яєчних жовтках, він може допомогти в боротьбі з макулярною дегенерацією. А ця сама макулярна дегенерація - основна причина втрати зору серед людей старше 65 років. У якому вигляді найкраще їсти яєчні жовтки? У сирому! Якщо ви не можете їсти яйця сирими, то не переживайте. Лютеїн також у великій кількості міститься в зелені.

Шпинат і інша листова зелень

Що б ви не робили, не забувайте їсти зелень! Листова зелень, така як приготовлений шпинат, капуста і ріпа, містить велику кількість лютеїну і зеаксантину. Ці речовини зменшують ризик хронічних захворювань очей. Наприклад, таких, як дегенерація жовтої плями або катаракта.

Змішана зелень - відмінний варіант для отримання антиоксидантів, незважаючи на те що речовини, які знаходяться в ній, засвоюються не так легко, як речовини в яєчних жовтках. А антиоксиданти дуже потрібні вашим очам. Приготуйте зелень з великою кількістю оливкового або кокосового масла, і ви використаєте її переваги по повній.

Лосось і інша жирна риба

Лосось, скумбрія, тунець і анчоуси - це не тільки смачно, але й дуже корисно. Адже жирна риба багата поліненасиченими жирними кислотами омега-3. Ці кислоти містяться в сітківці нашого ока і грають важливу роль в запобіганні синдрому сухого ока. Також вони різко знижують ризик вікової макулярної дегенерації.

Двох-чотирьох порцій жирної риби повинно бути достатньо, щоб підтримувати здоров'я очей. Якщо ви не їсте морепродукти, то можете отримати необхідні кислоти, додавши в раціон риб'ячий жир.

Ягоди і цитрусові

Ягоди (особливо чорниця) вважаються одним з найбільш корисних продуктів для наших очей. Все завдяки високому вмісту вітамінів A, C і E, а також цинку. Вітамін А - це потужний антиоксидант, який запобігає запалення очей. Також він нейтралізує вільні радикали.

Вітамін С перешкоджає підвищенню внутрішньоочного тиску, який при відсутності контролю може збільшити ймовірність розвитку глаукоми. Вітамін E може допомогти запобігти утворенню катаракти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Десять несподіваних продуктів, які можуть змінити колір ваших очей

Цинк ж, в свою чергу, дуже потужний мінерал, який допомагає захиститися від курячої сліпоти. Також відмінним союзником в боротьбі з хворобами очей є цитрусові, адже вони містять велику кількість вітаміну C.

Морква

Так, морква та інші продукти оранжевого кольору (гарбуз, манго і так далі) - це не чарівники, і вони ніяк не допоможуть вам відновити зір. Але вони, безумовно, можуть поліпшити загальний стан здоров'я очей.

Ці фрукти і овочі містять лютеїн і бета-каротин. Бета-каротин - це провітамін вітаміну А, який, як ми вже знаємо, дуже корисний для здоров'я очей. Тому обов'язково включайте різні джерела вітаміну А в свій раціон.

Мигдаль

Мигдаль і інші горіхи багаті вітаміном Е. А вітамін Е, як ми писали вище, допомагає в боротьбі з дегенерацією макули. Також цей вітамін захистить вас від катаракти.

Не відмовляйте собі в жмені мигдалю щодня, і тоді ви будете отримувати близько половини рекомендованої щоденної дози вітаміну Е. А якщо додати ягоди та інші продукти, які також багаті цим вітаміном, то ви з легкістю будете споживати норму.


Читайте также: