Нові випробування для переселенців: із-за перевірок пенсіонери-переселенці можуть залишитись без пенсій

Нові випробування для переселенців: із-за перевірок пенсіонери-переселенці можуть залишитись без пенсій

Ухвалені цього тижня зміни в постановах уряду України щодо переселенців є дискримінаційними, вважає представник уповноваженого Верховної Ради з прав людини з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб Жанна Лук’яненко. Про це вона заявила 10 червня в ефірі проекту Радіо Свобода "Донбас. Реалії", пише сайт radiosvoboda.org.

Документ, зокрема, передбачає систему перевірок місць фактичного проживання і перевірок матеріально-побутових умов життя переселенців як умови для призначення або відновлення виплат.

"Перш за все ми маємо дискримінаційні норми щодо внутрішньо переміщених осіб, тому що знов передбачаються якісь додаткові перевірки. Процедури, які стосуються лише окремої частини громадян України", – вказала Жанна Лук’яненко.

Найбільш тривожним, за словами Лук’яненко, є факт, що запропоновані зміни передбачають можливість припинення виплат, зокрема, пенсійних, на термін до 6 місяців. При цьому заборгованість держави перед пенсіонером може не виплачуватися. Це, за словами представника Верховної Ради, є прямим втручанням у право на захист власності. Жанна Лук’яненко підкреслила, що пенсія у рішеннях Європейського суду і національних судових рішеннях визначається як власність. 


Фото: lada.fm/
Читайте также: