Переговоры в Минске: версия Геращенко

Переговоры в Минске: версия Геращенко

Журналист, нардеп, уполномоченная президента Украины по мирному урегулированию конфликта на востоке страны, представитель Украины в гуманитарной подгруппе на минских переговорах по урегулированию ситуации на Донбассе, первый вице-спикер парламента (с 14 апреля) Ирина Геращенко поделилась своим виденьем сегодняшних переговоров в Минске.


Вот, что сообщила Геращенко на своей страничке в "Фейсбуке":


"Мінськ. Ключова тема гуманітарної підгрупи - звільнення незаконно утримуваних .
Гуманітарна підгрупа, де українську сторону представляє і В. Медведчук, продовжує роботу, спрямовану на звільнення заручників: як тих, кого утримують в російських тюрмах, так і В ОРДЛО. За дорученням президента, після успішноі операціі по звільненню украінців Ю. Солошенка та Г. Афанасьєва , шукаємо всі можливі політико- дипломатичні і правові механізми задля звільнення О. Сенцова, О. Кольченка, Карп'юка, Клиха, Чирнія, інших. До речі, вчора я поспілкувалася з родичами деяких наших політв'язнів , що залишаються в РФ і до яких не допускають консулів. Украіна докладає всіх зусиль для того, аби найближчим часом дипломати зустрілися з політв'язнями - президент дав всі відповідні доручення МЗС вимагати допуску. Особливої уваги украінська сторона на гуманітарній підгрупі приділила звільненню важкохворих украінців в ОРДЛО. По - перше, бойовики продовжують приховувати інформацію про кількість і місцеутримання заручників. Наприклад, кілька місяців ми не могли добитися відповіді, де утримують важкопораненого В. Жемчугова, в якого ампутовані кінцівки, вибиті очі. І ось сьогодні так звані представники ОРЛО визнали, що ця важкохвора людина утримується в СІЗО, і до нього не пускають адвокатів " за станом здоров'я". Хіба це не тортури?! Ми висловили вимогу НЕГАЙНОГО звільнення Жемчугова і передали наші пропозиціі щодо цього учасникам гуманітарної групи - ОБСЄ і РФ , які мають задіяти всі своі можливості, аби розблокувати процес звільнення.
Також напередодні ми ЩЕ РАЗ надали пропозиціі щодо звільнення 25 важкохворих украінців, що іх утримують в ОРДО, і висловили готовність передати 50 громадян , аби тільки розблокувати питання заручників. У відповідь почули, що представник ООН Ю. Супрун засуджений за військові злочини ( питання яким псевдосудом залишається риторичним), а історик І. Козловський - шпигун і виготовляв боєприпаси..... Абсурдність цих заяв очевидна, і тільки підкреслює , з ким вимушено маємо спілкуватися заради звільнення украінців. Бойовики як і раніше вимагають амністії у формі ультиматуму. На ультиматуми Украіна не піде. До компромісів заради заручників готові.
Також я висловила ініціативу, аби МКЧХ нарешті, долучився до процесу пошуку зниклих безвісти і ідентифікаціі загиблих. Наголосила, що РФ має бути в цім зацікавлена- адже нещодавно на Донбасі знайшли кілька тіл з російськими шевронами і іх російські родичі явно іх розшукують. І запропонувала із залученням провести акцію відвідин тюрем , аби родичі по обидва боки лінії зіткнення змогли провідати своїх рідних, передати передачі і листи. До речі, навіть ця гуманітарна ініціатива була сприйнята представниками бойовиків в штики . Вони не допускають до своїх тюрем ані Червоний Хрест, ані ООН, ані родичів заручників. Натомість, украінська сторона готова як акт гуманізму сприяти таким побаченням родичів тих, хто утримується за здійснення злочинів.
Ключовим питанням всіх груп була БЕЗПЕКА. Украіна вимагає припинити обстріли, дотримуватися режиму тиші, створити зону особливої безпеки поблизу КПВВ. Це неприпустимо- зростання обстрілів, кількості загиблих і поранених. Без режиму тиші неможливо просуватися у вирішенні всіх інших питань.
Ведення бойових дій руйнує інфраструктуру , яка вже була відновлена завдяки мінському процесу, зокрема, мова йде про залізничну колію Микитівка- Майорськ , ініші інфраструктурні об'єкти. Саме ці питання , а також водопостачання та залізниця, були ключовими на економічній підгрупі".

Напомним, что ранее пресс-секретарь представителя Украины на переговорах в Минске Леонида Кучмы - Дарка Олифер рассказала, что в Минске представители украинской стороны переговорщиков по урегулированию конфликта на Донбассе подняли проблему обострения ситуации в зоне проведения АТО, а также жестко поставили вопрос об освобождении заложников и говорили о введении "специального дня".


Читайте также: