Мінська пастка для Москви

Мінська пастка для Москви

Аналітик, координатор руху "Сильні громади" Валентин Краснопьоров, який раніше розповів, як його від донецьких подвалів врятував представник Антимайдану, а такоже про те, що на Донеччині після арешту голови міста Торецька йдуть на контакт більшість міськрад, прокоментував перспективи виборів на окупованому Донбасі.

Ось, що розповів Валентин екслюзивно donbass.ua:

- Перспективи низькі. Справа у тому, що Мінськ передбачався Москвою як пастка для України. За задумкою Росії, ми мали торгувати суверенітетом, сформувавши в своєму конституційному ладі територію, яка контролюється РФ. Ця територія мала б право вето на всі рішення. Але з часом суть Мінську дуже перевернулась. Тепер це пастка для Москви.

Сьогодні ми змогли перегорнути сутність Мінську двома речами: фактором безпеки і Дебальцево, яке нам мають повернути. По суті, ми поставили вимогу: перед виборами має бути встановлена безпека та виконані домовленості щодо лінії розмежування, під яким підписалися всі лідери формату раніше. І ці аргументи прийняли всі сторони, окрім Росії. Адже якщо там встановлюється безпека, і Дебальцеве віддається під контроль України, Росія свою мету (контроль України через лояльне утворення) не здійснює. Тому одразу після нормандської зустрічі, і Захарченко з Плотницький, і спікер Думи РФ, і депутати Думи і навіть Путін, почали говорити, що фактор безпеки важкий до формування. Адже ОБСЄ не має мати військових форм (вони мали стати цим фаткором) і таке інше.

Хоча є домовленість, що місія ОБСЄ має бути озброєною. Але Росія свідомо гальмує безпековий фактор, а отже і виконання Мінську. І тому бере відповідальність за його невиконання. Це - збереже санкції в майбутньому, а скоріше і посилить їх. Отже, сам процес і далі буде напівзаморожений. Але економічні негаразди за нього буде нести більше Москва, допоки не ослабне.


Андрей КРИВЦУН.
Читайте также: