Нарікання та відповідь: що чекає переселенців

Нарікання та відповідь: що чекає переселенців

У Києві відбулася робоча зустріч Коаліції громадських організацій, що опікуються проблемами населення, яке постраждало внаслідок конфлікту на сході України (Восток СОС, Донбас СОС, Крим СОС, КВУ у Донецькій області, Право на захист, ІСЕД) з представниками центральних органів виконавчої влади. У зустрічі взяв участь заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб (ВПО) України Георгій Тука.

В ході зустрічі представники громадськості звернули увагу на недоліки чинної нормативно-правової бази щодо соціального забезпечення внутрішньо переміщених осіб. Зокрема, мова йшла про постанови КМУ №365, №505 та №637 які регулюють питання виплати адресної допомоги та інших соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам. Найбільше нарікань викликають норми щодо регулярних перевірок місця перебування ВПО на підконтрольній Україні території.
Як запевнив представників громадськості Георгій Тука, зараз триває робота з вирішення цієї проблеми шляхом створення єдиної системи електронної ідентифікації під час перетину лінії розмежування. З початком її роботи необхідність у таких перевірках зникне, оскільки усі профільні органи влади зможуть автоматично отримувати інформацію про перетин лінії розмежування громадянами, а відтак, про їхнє перебування на підконтрольній території.
“Зараз різні відомства мають власні бази даних і не мають оперативного доступу до інших. Відтак, наприклад, інформація про перетин лінії розмежування є у прикордонників, але її не бачить Мінсоцполітики. У випадку ж створення єдиної бази електронної ідентифікації перетину лінії розмежування для всіх органів влади, думаю, потреба в фізичних перевірках відпаде. Головне, щоб людина перебувала на території певний проміжок часу. Для того щоб людині надавати допомогу, державі байдуже в якому населеному пункті вона перебуває, головне що вона знаходиться на підконтрольній уряду території”, - сказав заступник міністра.
Сьогодні необхідність ідентифікації одержувачів виплат, за словами Георгія Туки, продиктована бажанням, аби гроші, які держава виплачує у якості допомоги чи обов’язкових соціальних виплат, отримували безпосередньо ті особи, які їх потребують і мають на це право, а не потрапляли до рук незаконних формувань чи шахраїв.
Роботу з розробки дієвих механізмів вирішення цієї та інших проблем, з якими стикаються переселенці, буде продовжено спільно з громадськістю у робочих групах при Міністерстві.


Читайте также: