Історія України у вишивках: переселенка з Донецька показала свої роботи у Львові

Історія України у вишивках: переселенка з Донецька показала свої роботи у Львові

80-річна Людмила Огнєва, переселенка з Донецька, яка живе в Києві, реалізовує свою оригінальну ідею. Вона в унікальний спосіб пропагує як українську вишиванку, так і відомих українців, починаючи від княжих часів і до сьогодення. 21 квітня Людмила Огнєва вперше представила у Львові у Домі Івана Франка вишиту історію України «З нами Бог і Україна».

Людмила Огнєва досліджувала і шукала інформацію у піснях, поезії, образотворчому мистецтві, музеях, архівах, де згадується конкретна особа і пов’язана з нею вишивана річ, пише radiosvoboda.org.

Така ідея зібрати і створити колекцію візерунків для вишиванок, присвячених видатним людям в українській історії, які щось вперше зробили для України, народилась у неї десять років тому. Людмила Огнєва видала 45 праць про зумисно і несправедливо замовчуваних героїв українського минулого.

«У мене понад 400 робіт на різні теми. А ця колекція, яку представляю, десь десять років над нею працюю. У 2014 році я вивезла з Донецька десь 20 таких орнаментів, а за ці роки, з вересня 2014-го, – вже десь понад 160 осіб у колекції. Я вирішила, що найвищий рейтинг – це визнання народу. Мене почали цікавити люди, яких народ пам’ятає у пісні, поезії, мистецтві, вишивці. Є орнамент, який називається «довбушевий» і привезений з Івано-Франківщини. Є «полуботківський», «мазепівський» орнаменти. Навіть у вишивці народ пам’ятає», – розповідає Людмила Огнєва.

У Львові у Домі Івана Франка Людмила Огнєва представила на виставці близько ста орнаментів, присвячених відомим українцям. Її виставки розписані вже й на наступний рік. Людмила Огнєва – дослідниця української вишивки, громадський діяч, за фахом радіофізик. Вишивкою захоплювалась із дитинства, коли бачила, як мама вишиває. 

На виставку Людмила Огнєва привезла і кілька народних рушників, які сама вишила. Мисткиня вважає, що орнамент допомагає зрозуміти і дізнатись про буття українців у минулому. А ще взір, на її думку, несе у собі генетичний код, енергетику, впливає на підсвідомість людини, як кожне мистецтво. Водночас своєю колекцією, яка щомісяця мандрує з міста в місто, Людмила Огнєва популяризує видатних українських постатей, українську традицію і культуру. 80-річна жінка зізналась, що зовсім не має часу, бо завжди у пошуках взорів, інформації, поїздках по виставках.


Фото: www.radiosvoboda.org/
Читайте также: