В Україні новий вид шахрайства: тепер з біометричними паспортами

В Україні новий вид шахрайства: тепер з біометричними паспортами

Новина про безвізовий режим з Євросоюзом викликала справжній ажіотаж серед українців: люди кинулися оформляти біометричні паспорти, передає replyua.net . А в умовах ринку якщо є попит, то буде і пропозиція, однак не тільки з боку сумлінних компаній, але і шахраїв. Через довгі черги чимало українців звертаються за послугами до посередників, які пропонують швидко оформити «безвізовий» паспорт. І вони серйозно ризикують нарватися на шахраїв, інтернет-попереджає ресурс UBR.

Посередники просять від 1 до 8 тисяч гривень за свої послуги - в залежності від терміновості. Для порівняння: в держцентрі обслуговування громадян «Паспортний сервіс» біометричний паспорт обійдеться у 990-1245 гривень, а в ЦНАП при районних адміністраціях та Державної міграційної служби - ще на 400 гривень дешевше.

Небезпека полягає в тому, що липові посередники можуть підсунути людині підроблений паспорт або взагалі зникнути з його грошима. Але це ще квіточки, адже шахраї отримують повні персональні дані громадян, за допомогою яких вони часом оформляють великі кредити в банках. «Зараз явний бум на біометричні паспорти і черги стимулюють аферистів», - попереджає Григорій Трипульський, керуючий партнер юридично-консалтингової компанії «Де-юре». 


Читайте также: