Заборона соцмереж: чому подали до суду на Порошенка

Заборона соцмереж: чому подали до суду на Порошенка

СБУ не шукає докази антиукраїнської пропаганди у соціальних мережах, а після заборони їх отримають карт-бланш

Таку думку висловив юрист Роман Лихачов в інтерв’ю виданню Reed, передає Politeka

Юрист Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов подав позов до президента Петра Порошенка в зв’язку з указом про заборону російських соціальних мереж та інших сервісів.

Причиною подачі позову юрист назвав той факт, що сам він не є прихильником порушення законодавства вищими особами держави. Перш за все, коли він уважно ознайомився з рішенням РНБО і указом президента, не знайшов підстав для фактичної заборони користування соціальними мережами і низкою програм. Конкретної аналітики там не було вказано. Повинен бути відповідний аналітичний звіт, який підтверджує, що якщо не обмежити ці права громадян, то буде завдано шкоди національній безпеці країни.

Лихачов підтвердив, що знає масу груп, які навіть ведуться з території України, їх адміністраторів СБУ прекрасно знає, але ніяких звинувачень їм не пред’являли. Тому це обмеження призведе тільки до того, що українці отримають масове обмеження своїх прав. Якщо говорити, що там поширюються сепаратистські матеріали, то їх можна знайти і в Facebook. “Тоді цю соцмережу наступною заборонять? А потім і весь інтернет? Так як немає адекватних доказів того, що потрібно заборонити соціальні мережі, це просто обмеження прав людини. Кожна людина повинна сама вибирати, що він дивиться і читає, і робити певні висновки”, – впевнений юрист.

“Ми фактично опускаємося до рівня Північної Кореї і Радянського Союзу, де держава вирішувала, кому що читати і дивитися. Це неправильно”, – заявляє адвокат.

Також правозахисник припустив, як забороною “будуть користуватися українські силовики”: “введені штрафи, які будуть виписувати провайдерам, які надають доступ до цих соцмережах. СБУ отримала карт-бланш, щоб відкривати кримінальні провадження, які, можливо, не будуть розслідуватись до кінця і будуть вирішуватися на місці за гроші “, – підкреслив Роман Лихачов.

Автор позову повідав, що за своєю діяльністю стикався з тим, що на території України поліція і СБУ просто не хотіли відкривати кримінальні виробництва за фактом поширення в соціальних мережах певних матеріалів з повалення влади і т.д.

“У нас простіше заборонити цілу соцмережу. Завтра вони інтернет заборонять”, – підсумував юрист.

Нагадаємо, 16 травня президент України Петро Порошенко підписав указ про нові санкції проти Росії, які передбачають, зокрема, блокування доступу до соцмереж “ВКонтакте” і “Однокласники”. Крім цього, доступ буде заблокований до всіх сервісів «Яндекса», окрім головної сторінки пошуковика. Текст указу опублікований на офіційному сайті глави держави.

При цьому інтернет-провайдерів, які не виконуватимуть указ про блокування доступу до певних російським сайтам, будуть штрафувати.

Відзначимо, Організація Північноатлантичного договору (НАТО) вважає блокування російських соціальних мереж і сайтів в Україні питанням безпеки, а не наступом на свободу слова.

А тим часом в мережі вже з’явилися поради, як обійти блокування.


Читайте также: