Як злетять ціни в аптеках восени

З вересня гривня почне падати по відношенню до долара, через що можуть підскочити ціни в аптеках

Вартість ліків буде залежати від виробників, зазначає директор Аптечної професійної асоціації України Володимир Руденко. Аптеки в Україні можуть поставити націнку максимум до 20%. Ціноутворення виробників медпрепаратів менш зарегульована.

“Якщо з вересня виробник підніме ціну на свій препарат, то на якийсь відсоток він подорожчають в аптеках. Але аптека – остання ланцюжок, оскільки вона найбільш зарегульована”, – додає директор Аптечної асоціації.

Ціни на ліки також будуть залежати від курсу валют. При цьому долар з осені почне дорожчати. Так, Центр Разумкова прогнозують курс долара в районі 27 гривень у другому півріччі, а в Concorde Capital припускають, що в кінці цього року долар буде коштувати 28,5 грн.

“Ризиком може стати, наприклад, відмова Міжнародного валютного фонду або інших міжнародних фінансових організацій надавати кредити Україні. Іншим ризиком може стати падіння світових цін на зерно, метали і інші експортні товари України, а також падіння світової ціни на нафту, що може негативно вплинути на попит зарубіжних імпортерів на українські товари”, – відзначає аналітик Наталя Мільчакова.

При цьому виробництво ліків в Україні дуже імпортозалежності, каже Володимир Руденко. В країні не виробляють багатьох компонентів для ліків і пакувальних матеріалів. Все обладнання виробники імпортують.

“Якщо виробнику доводиться це все імпортувати і відбуваються курсові коливання – вони вкладають це в ціну препаратів. Очікується, що подорожчає холодна і гаряча вода. А вода потрібна в багатьох технологічних процесах”, – додає експерт.

Раніше ми писали про схему, через яку українцям доводиться купувати ліки втридорого.

Нагадаємо, в Україні почалася реєстрація українських лікарень в електронній системі охорони здоров’я eHealth

Перехід на електронну систему обслуговування пацієнтів проходить в рамках медичної реформи в Україні. У системі eHealth вже зареєструвалися 26 медустанов в 15 населених пунктах України.

Як уже повідомляла Politeka, з’явилися нові подробиці про зміни, які торкнуться української медичної сфери після медреформи.

Джерело: https://politeka.net за метериалами “Сегодня”.


Читайте также: