Все подробности обмена пленными: где, кого, как и что дальше

Все подробности обмена пленными: где, кого, как и что дальше

Журналист, нардеп, уполномоченная президента Украины по мирному урегулированию конфликта на востоке страны, представитель Украины в гуманитарной подгруппе на минских переговорах по урегулированию ситуации на Донбассе Ирина Геращенко рассказала подробности сегодняшнего обмена пленными с представителями "ДНР" (Украина отдала шестерых за троих).

Вот, что пишет Геращенко на своей страничке в "Фейсбуке":

"Мужні. Справжні. Героі. Вже вільні. 

Сержанта Сергія Гарнагу поранили під час виконання службових обов'язків і захопили в полон у травні 2015 ось тут, поблизу Мар'інки. Сьогодні поблизу Мар'інки , яка майже на лініі зіткнення, відбулася операція по звільненню трьох наших героів. Солдат Олександр Макух рівно рік провів в полоні бойовиків. Разом зі своіми товаришами вони обороняли Дебальцеве... Ще кілька його побратимів , на жаль, залишаються в полоні.
Сержант Сергій Дмитрук провів в застінках бойовиків майже півтора року. За іх звільнення боролися президент, СБУ, мінська гуманітарна група( де працюємо я і В. Медведчук), але найбільше - іх родини. Іх чудові мами , дружини вірили , що хлопці будуть на свободі і , як могли, морально підтримували хлопців. І я дуже щаслива сьогодні за Аллу Макух , Людмилу Гарнагу і всіх родичів наших героів. Болить серце, що в заручниках залишаються іх друзі і побратими, але докладемо всіх зусиль, щоб найближчим часом були добрі новини для інших родин. Працюємо і зробимо все можливе, щоб звільнити героів.
Перші дзвінки, витираючи сльози - мамі і дружині. Там- зойкіт і теж сльози . Вже завтра вони будуть разом. Сергій з Волині. Двоє діток. Старшенкьому 5 рочків, малому -2, його призвали, коли малюку був місяць... " я не бачив, як він пішов, як він почав говорити"- бідкається Сергій. Але то все позаду, завтра малі будуть зі своім чудовим татом.
Найемоційнійніший момент- коли ми переіжджаємо наш блокпост. І ВОНИ вже інші. Посміхаються. Хрумають наше украінське яблуко. Молоді, гарні, вільні!
Передаю хлопцям вітання від президента і його ініціативу: екс-заручники мають пройти хорошу медичну і психологічну реабілітацію, іх чекають в колишній лікарні 4 управління, де раніше лікувалися тільки міністри і депутати. І це дуже правильно.
Сьогодні, після фактично чотиримісячноі паузи, процес звільнення заручників нарешті розблоковано. Завдяки наполегливим зусиллям багатьох людей, в тому числі СБУ і мінськоі групи. Є підстави говорити, що днями матимемо ще новини. Тема звільнення заручників буде ключовою під час засідання ТКГ і гуманітарноі підгрупи у Мінську, де украінська сторона запропонує нові ініціативи заради звільнення героів. Ми готові до компромісів і зараз разом з СБУ , міжвідомчим центром , яким керує Юрій Кочанов готуємо до мінськоі зустрічі пропозиціі. Насьогодні , після успішноі операціі, в полоні залишається ще 134 украінці. Маємо звільнити всіх".

О возможности в скором времени продолжить обмен пленными заявили и представители "ДНР".


Читайте также: