Кому вигідно вбивати Донбас

Кому вигідно вбивати Донбас

Українська група СЦКК постійно дотримується думки можливості досягнення врегулювання конфлікту в регіоні у тому числі і шляхом масштабного проведення ремонтно-відновлювальних робіт оскільки у цьому випадку можна реалізувати увесь потенціал дзеркального тристороннього патрулювання і забезпечити введення тривалих режимів тиші на значній території. Однак, очевидно, що з іншого боку лінії розмежування, інші погляди. Про це яскраво свідчать поширені інформації у ЗМІ режимів по той бік лінії розмежування про нібито категоричне небажання української сторони конструктивно працювати у питаннях щодо відновлення інфраструктури регіону.

Ось, що пише прес-офіцер української сторони СЦКК підполковник Вадим БАКАЙ:

"Цього разу "інформаційна бульбашка" роздувається навколо ситуації із відновленням енергопостачання на Донецьку фільтрувальну станцію (ДФС). Характерно що розміри "бульбашки" зворотно-пропорційні повноті та ступеню правдивості інформації, на основі котрої вона роздута. Спробуємо розібратися із обставинами, які автори "бульбашки" залишили поза "кадром".
Отже, роботи щодо відновлення електропостачання організовані за заявкою ДТЕК (що дуже важливо для розуміння ситуації) №08-45/1687 від 20 липня 2016 року. Відповідно до заявки проведення робіт планувалося упродовж 5 днів з 21 до 25 липня поточного року. Об’єм робіт визначався ступенем пошкодження, оскільки, разом із відновленням пошкоджень резервної гілки електропостачання Макіївка – Авдіївський коксо-хімічний завод (АКХЗ), потрібно було відновити й основну гілку Авдіївка – АКХЗ, від чого залежало відновлення електропостачання самої Авдіївки, АКХЗ, а також відновлення подачі води шляхом постачання електрики на ДФС. У зв’язку із цим, слід відзначити, що українською стороною СЦКК гарантії безпеки були надані на весь період, що був заявлений.
У той же час, керівництвом російської сторони СЦКК, станом на ранок 21 липня 2016 року підтверджено гарантії безпеки на один день (21 липня 2016 року), а станом на ранок 22 липня 2016 року – на два дні (22 та 23 липня 2016 року), і, очевидно, що ці строки ще будуть корегуватися у, так званому, "ручному" режимі для отримання політичних, пропагандистських та інформаційних дивідендів: виставити українську сторону у світлі нібито небажання відновлення інфраструктури регіону. Зокрема, з метою винесення проблеми порушення роботи ДФС на засідання тристоронньої контактної групи у Мінську, яке заплановано на 27 липня.
Основними складовими цієї стратегії є підтримання ДФС у неробочому стані якомога довше шляхом проведення систематичних провокацій. Наприклад, виведення з ладу трансформатора ДФС. Такі дії якраз і відбулися в ніч на 22 липня, у чому, звичайно, ЗМІ ОРДО поспішили звинуватити сили АТО.
Крім того, українська сторона обвинувачується у перешкоджанні виходу на вищевказані об’єкти ремонтних бригад. Для посилення загального враження, упродовж останніх днів (21 та 22 липня) керівником російської групи СЦКК під час спільних брифінгів за участі представників СММ ОБСЄ, розігрується шоу, коли йому телефоном надають інформацію про "обстріл робочих бригад українськими військами" якраз тоді, коли вони мають виконувати відновлювальні роботи про що він одразу гучно інформує присутніх.
Проте для такої забави шкода й світла світити, адже відповідь на ці провокації лежить на поверхні. Питання відновлення електропостачання на АКХЗ ініціювалося українською групою СЦКК для спільного розв’язання з російською стороною ще 30 червня 2016 року, оскільки заявка від компанії ДТЕК (!) надійшла на адресу обох груп СЦКК ще 23 червня 2016 року. Нажаль, розуміння з боку ОРДО у даному питанні немає, хоча складність ситуації з електропостачанням у цій зоні, яке здійснюється за допомогою резервної гілки електропередач, хоча воно добре відоме керівництву ОРДО.
Виникає запитання, чому раніше не було надано гарантії безпеки для здійснення відновлювальних робіт? Відповідь проста – "маріонетковий" режим так званої ДНР доля людей, доля українців не цікавить, вони лише частина "глобальної стратегії", де звичайні життєві потреби поставлені на службу політичним амбіціям. Тому ДФС у даному випадку лише привід для надування інформаційної бульбашки, а не об’єкт гарячої турботи ділків з ОРДО.
Також дуже кумедно спостерігати за спробами перешкоджання проведенню ремонтно-відновлювальних робіт на залізничній гілці Нікітовка – Майорськ, домовленості щодо її відновлення досягнуті під час засідання тристоронньої контактної групи у Мінську 13 липня 2016 року.
Починаючи з 18 липня 2016 року роботи по цьому проекту ведуться тільки з боку ОРДО (неподалік Горлівки). Що стосується відновлення колії на території підконтрольній Україні, то тут псевдо керівниками ДНР та їхніми кураторами висуваються вимоги щодо зміни конфігурації лінії розмежування (звичайно, не на користь України) у якості умови для проведення робіт (а озвучується цей абсурд керівником російської групи СЦКК, яка, за його ж постійним твердженням, не є стороною конфлікту.
І це при тому, що українська сторона СЦКК, всупереч багатьом негативним факторам у цьому питанні, надає максимальне сприяння реалізації даного проекту, оскільки залізниця корисна лише тоді, коли функціонує в обидва боки без обмежень.
Такий "конструктивізм" керівників ОРДО нічого не викликає крім посмішки. Але тільки у випадку, коли це не пов’язано із питанням життя і смерті людей та розв’язання конфлікту в регіоні.
Нажаль, подібні маніпуляції є для керівників ОРДО та їх кураторів є змістом існування і виживання, а це означає, що, на превеликий жаль, стабілізація ситуації в регіоні – питання не найближчого майбутнього".

Читайте также:

Хорошая новость для оккупированного Донецка и не только


Читайте также: