Геращенко розповіла новини з переговорів в Мінську

Геращенко розповіла новини з переговорів в Мінську

Журналіст, нардеп, представник України в гуманітарній підгрупі на мінських переговорах що до ситуації на Донбасі, перший віце-спікер парламенту (з 14 квітня) Ірина Геращенко повідомила, про що сьогодні йшла мова на цьому "фронті".

Ось, що пише пані Ірина:

"Мінськ. До роботи гуманітарноі підгрупи , де працюю я і В. Медведчук, сьогодні у якості експертів доєдналися представники СБУ Ю. Тандит і Ю. Кочанов і обмудсмен В. Лутковська, за що ім дякуємо.

Щодо заручників. Перше. Украінська сторона підтвердила , що нам відоме місцезнаходження 57 заручників зі списку 110 , який ми офіційно передали в мінську групу ще на попередніх засіданнях. Ми по зернятках знайшли інформацію про утримуваних в ОРДЛО украінців, і , попри те, що представники ОРДЛО підтверджують лише наявність 45 бранців , ми знаємо про наявність 57. Висунули вимогу надати точну інформацію про інших бранців зі списку 110, перестати приховувати іх місцеутримання, ( як це раніше вони говорили про В. Жемчугова, І. Без'язикова, та інших, коли відверто брехали, що цих бранців в них немає).

Друге. Найближчим часом украінських бранців в ОРДЛО відвідає координатор ОБСЄ в гуманітарній групі Т. Фріш. Він передасть ім листи і передачі від родичів, ми про це домовилися. Але найголовніше- не листи, а звільнити людей, звичайно. Сьогодні представники ОРДЛО визнали, що в наданих ними раніше списках на більше ніж 600 людей, яких вони вимагають амністувати, є чимало тих , хто не має жодного відношення до конфлікту на Донбасі і ніяк не підпадає під дію мінських угод. Отже, ми робимо все для звільнення тих бранців, утримання яких підтверджують бойовики ( це 45 украінців), ми вимагаємо від ОРДЛО коректного списку тих, кого ( якщо це дозволяють процесуальні норми) , украінська сторона могла б передати , аби звільнити наших бранців і вимагаємо дати інформацію по іншим заручникам, кого розшукуємо. Рухаємося, дуже важко і як равлики...., щоб звільнити.

Другою ключовою темою зустрічі була тема неприпустимості втягування дітей в конфлікт. Украінська сторона гостро поставила питання долі підлітків, проти яких в ОРДО порушено " кримінальну справу", яких звинуватили в " диверсіі". Ми розцінюємо цю ситуацію як провокацію проти дітей, порушення Конвенціі прав дитини і принципу заборони втягувати дітей у конфлікти. Ми виступили з протестом, що заляканих і заплаканих дітей знімали на відео з наручниками, що це відео " зізнань" , отриманих явно під психологічним тиском виклали в мережу, що діти там без адвокатів і батьків. Ми вимагали надати інформацію про долю дітей. Отже, діти й досі за гратами, вони затримані, іх звинувачують в " диверсіях", " шпигунстві" і іншій маячні.

А ще, представники ОРДО заявили, що відео допиту і зізнань дітей виклали в мережу... на прохання і з дозволу іх батьків! Ось таке жахіття і маячня, друзі.

Ми домовилися, що під час візиту на окуповану територію Т. Фріш відвідає дітей в СІЗО. Ми докладаємо всіх зусиль, аби підлітків відпустили.

Також ми поставили питання незаконного вивезення на теритрію РФ украінських дітей в прийомних родинах, В. Лутковскька вчергове передала списки цих дітей ( раніше це робили ми з М. Кулебою) з вимогою надати інформацію про іх долю і місцеперебування".


Читайте также: