Через введення плати за використання газорозподільних мереж тариф на газ може підвищитися – фахівець

Через введення плати за використання газорозподільних мереж тариф на газ може підвищитися – фахівець

Колишній член НКРКП пояснив, як бажання влади змусити облгази платити за «трубу» може відобразитися на газових платіжках.

Скоро Уряд має запровадити плату за використання газорозподільних мереж (ГРМ). Таких висновків дійшли через те, що 24 травня Міністерство енергетики та вугільної промисловості підписало примірники договорів та відправило їх облгазам.

Можливе запровадження плати облгазами за використання труб прокоментував фахівець в сфері енергетики, член Нацкомісії з регулювання комунальних тарифів (НКРЕКП) протягом 2014-2015 років, Андрій Герус.

«Облгази - тарифні компанії. Працюють за принципом «затрати +». Тобто тариф згідно і здорового глузду, і чинного законодавства має покривати затрати необхідні для здійснення операційної діяльності. Якщо такі затрати зростають (на величину плати за використання газових мереж), то зростає і тариф. Тобто ця плата піде у збільшення тарифу кінцевому споживачу.

У наших реаліях і з нашим регулятором, я впевнений, що на цю плату підуть не якісь там «приховані резерви облгазів», а це ляже додатково у тариф» - написав Андрій Герус на власній сторінці у соціальній мережі.

Крім того, експерт порушив питання, важливе для споживачів газу:

«Частину газових мереж збудували самі люди, вклавшись своїми грошима. Частину місцеві бюджети. Частину державний бюджет чи Нафтогаз. Десь збудували забудовники і заклали у вартість нерухомості. Якій міфічній державі мають платити за вкладений капітал мешканці сіл та міст, якщо вони збудували газові мережі або за свої власні гроші, або за кошти місцевого бюджету?»

Нагадаймо, що з червня 2017 року ціна на газ для побутових споживачів зросте.

Источник: energolife.info


Читайте также: