Час діяти за 150 грн на добу. ВИДЕО

Час діяти за 150 грн на добу. ВИДЕО

Кореспондент Тижня відвідав акцію протесту в урядовому кварталі. Попри погрози політиків-популістів і застереження СБУ мітинг виявився доволі нудним і карикатурним

За 15 десята ранку. Колона з близько півтисячі людей повільно суне вулицею Героїв Небесної Сотні до будівлі Національного банку. Обабіч тротуару розміщено портрети загиблих під час акцій протесту 2014 року. "Міша Жизнєвський...", - каже чоловік з числа учасників колони, який із зацікавленням роздивляється кожну світлину загиблих. Більшість мало звертає увагу на фото. Люди йдуть майже у повній тиші і дивляться собі під ноги. Жодних гасел, прапорів та символіки. Так само виглядають зранку площі біля прохідних великих підприємств, працівники яких збираються у передчутті виснажливого робочого дня. Настрій - відповідний.
"Слухай, нам же запатять сьогодні? Щоб не дарма простояли ж. А то скажуть, що тільки одну людину підвели..." – один із чоловіків узгоджує телефоном фінансові питання. Однак не всі розмови про гроші. Хтось переповідає цікаві історії з життя, інші обговорюють, де саме на ринку вигідніше купувати м'ясо та овочі. Питань політики немає серед найпопулярніших тем для обговорення.
Вівторка 15 листопада у Києві очікували з пересторогою. Минулого тижня на білбордах у столиці з'явилася реклама, зміст якої мало хто зрозумів достеменно. На синьому тлі був напис: "Досить чекати. Час діяти. Все почнеться 15 листопада". Жодної інформації про авторів заклику на бордах не розмістили. Згодом олії у вогонь підлили силовики. СБУ та Служба зовнішньої розвідки оприлюднили спільну заяву з попередженням, що саме 15 листопада Росія почне активні дії з дестабілізації ситуації в Україні. "Старт активних дій заплановано на 15 листопада – з "Всеукраїнської акції протесту банківських вкладників". З 17 листопада основний акцент протестних акцій зміщується на питання підвищення тарифів. "Протест" має перерости в блокування урядових структур, розширенням претензій та вимог до влади", - йшлося в заяві. Ще раніше про масштабні акції протесту в цей день заявили низка політиків, уключно з лідером "Батьківщини" Юлією Тимошенко.
Насправді ж акція 15 листопада не справила враження ані масштабом, ані формою. Протести організацій вкладників збанкрутілих банків тривають уже не один місяць. Серед політиків першими зорієнтувалися екс-члени фракції "Опозиційного блоку", а нині лідери партії "За життя" Вадим Рабинович та Євгеній Мураєв. Свої протести під НБУ вони організовують уже другий тиждень поспіль. Сюжет завжди однаковий: безліч партійних прапорів у руках учасників та плакати з написами "Долар по 8", "Євро по 11" і "Гонтареву на нари". Акція 15 листопада відрізнялася від описаного тільки трьома рисами. По-перше, силовики в цей день перекрили для руху автомобілів частину вулиці Хрещатик та встановили рамки металошукачів із двох боків вулиці Інститутської поблизу будівлі НБУ. По-друге, окрім Рабиновича та Мураєва своїх прихильників до Нацбанку вивів лідер партії "5.10" Геннадій Балашов. Останній з автопричепу, переробленого у сцену, почав звинувачувати у всіх бідах і владу, і своїх конкурентів на мітингу. Інша сторона протесту у боргу не лишилася. Як наслідок із двох локацій виступали одночасно, намагаючись заглушити опонентів, та інколи відпускали іронічні закиди на адресу один одного.
По-третє, на акцію зібралася чимала кількість журналістів різноманітних видань, хоча у попередні дні протести висвітлювали тільки окремі ЗМІ, одне з яких належить самому Мураєву.
Встановлені правоохоронцями рамки металошукачів створили невеликий затор на шляху колони до Інститутської з боку Майдану Незалежності. Обурення це не викликало. Правоохоронці перевіряли людей вибірково, хоча звук із рамок був постійним. Перевірки принесли певні результати. Кореспондент Тижня особисто побачив біля рамок кілька вилучених ножів. Згодом у новинах повідомили, що вилучили також зареєстровану травматичну зброю. Як повідомили присутні на акції правоохоронці, жодних інцидентів не відбулося, нікого не затримали, а власникам навіть повернули ножі та зброю під час виходу з місця протесту.

Окремо слід зауважити на учасниках акції. Склад і кількість мітингувальників були приблизно однаковими і в понеділок, 14 листопада, і у вівторок, 15 листопада, коли кореспондент Тижня відвідував протести. Ввечері у понеділок у спеціальних групах у соцмережах почали активно ширити повідомлення про набір людей на "мітинги і промоакції з 15 листопада". Оплату пропонували від 125 до 150 гривень за п'ять годин роботи. За одним із зазначених номерів телефону автору підтвердили, що йдеться про мітинг під НБУ та повідомили, що збір призначено на 08:30 біля Головпоштампту. Зранку указаний телефон уже не відповідав, але на вказаному місці дійсно збиралися групи людей. Одна із жінок з блокнотом у руках спочатку підтвердила, що збирає учасників протесту. Однак кореспондента Тижня, який представився простим безробітним, узяти до себе в групу відмовилася: "Ви на журналіста дуже схожий, а мені в колоні журналістів не треба". Якщо вона боялася, що інформація про оплачений протест потрапить у ЗМІ через неї, - то дарма. Самі учасники зустрічі біля Головпоштампту мало приховували, що прийшли по гроші: "Паша, біжи сюди, я за 125 домовився", "Я з Оксаною не люблю працювати, завжди платить менше, ніж обіцяла, а от з Максом жодних проблем із оплатою". Подібні діалоги можна було почути тут скрізь. Вже на підході до місця мітингу хтось із колони, побачивши телекамери, голосно пожартував: "Знімають нашу надбавку до пенсії!". Публіка на жарт відреагувала прихильно.
Окрім Майдану Незалежності, іншим місцем збору мітингувальників стала Європейська площа. У цих двох місцях і організували колони, які згодом рушили до Нацбанку. Більшість учасників склали люди пенсійного віку та ті, кого часто називають "асоціальними елементами". Вже біля НБУ до акції приєдналася ще одна група, яка прийшла з іншого боку від Інститутської та складалася переважно з молоді. Організатори спеціально вишикували їх у перший ряд перед імпровізованою сценою. Вочевидь, для створення прийнятної картинки телевізійникам. Також на місці учасникам організовано роздали прапори і транспаранти, після чого, близько 10:30, мітинг розпочався.
Лідер протесту Вадим Рабинович виступив перед прихильниками майже на самому початку акції. Серед іншого, він звинуватив владу у тому, що під час мітингу 14 листопада "викрали наші туалети". Рабинович пригрозив, що якщо таке повториться і сьогодні, то протестанти спаплюжать усю вулицю на знак непокори владі. На щастя, вдаватися до таких радикальних дій не довелося, адже цього разу на Інститутській встановили кілька переносних кабінок. Це частково вберегло пустир неподалік виходу з метро "Хрещатик", який серйозно постраждав днем раніше. Наостанок, Рабинович заявив, що поліція затримала "15 наших соратників" і слід терміново їх визволяти, тож він мусить тимчасово залишити протест.
"Як ти ставишся до політики Рабиновича? – Ну як до єврея. Але коли телевізор вмикаю, то кайфую. Ну реально задоволення отримую. Класно розповідає", - спілкувалися під час виступу депутата двоє протестувальників з прапорами "За життя".

Інший лідер партії Євгеній Мураєв виступив слідом за Рабиновичем. Його виступ був не таким емоційним як у колеги та захлинувся на тлі сусідньої "лекції" (як він сам її назвав) Балашова.
Після цього обидва лідери спішно зникли з місця протесту визволяти чи то міфічних, чи реальних соратників, які потрапили "у поліцейський полон".
Більшість виступів зі сцени мало стосувалися політики Національного банку та відновлення прав укладників. Казали і про ціни на ліки, і про питання мови. Жінка, яка виступила одразу за Мураєвим заявила, що головною причиною її виходу на акцію стали оприлюднені електронні декларації політиків та чиновників, які "не діляться жодною копійчиною з народом". Слід зазначити, що її попередник біля мікрофона задекларував 98,5 млн грн готівкою і за цим показником посів почесне 19 місце серед 423 народних депутатів.
Також біля мікрофона постійно наголошували, що заяви про проплаченість акції розповсюджують недобросовісні журналісти з метою дискредитації протестів та викрикували гасло "Гонтареву геть!", яке мляво підхоплювали у натовпі. Інших серйозних подій цього дня не відбулося. Не сталося й очікуваного виходу на вуличні акції "Батьківщини" Юлії Тимошенко, лідер якої обмежилася виступом на пітримку вкладників банків із трибуни Верховної Ради.
Люди почали повільно розходитися у пошуках обігріву ще близько опівдня, а о 15:00 акція офіційно завершилася. До ранку середи, коли Мураєв та Рабинович пообіцяли знову вивести свій актив на Інститутську.

Источник http://tyzhden.ua.


Читайте также: