Нові докази російського сліду на Донбасі

Нові докази російського сліду на Донбасі

Головне управління розвідки Міноборони України повідомило про ціли низку доказів присутності на території Донбасу російських кадрових військовослужбовців та боєприпасів.

Встановлено особу кадрового офіцера збройних сил Росії, який виконує “службово-бойове” завдання у підрозділах 2 окремої мотострілецької бригади (омсбр) 2 (Луганськ) 2 армійського корпусу (Луганськ) Центру територіальних військ Південного військового округу ЗС РФ та несе персональну відповідальність за знищення мирного населення та інфраструктури України, а саме: командир окремої роти безпілотних літальних апаратів (БПЛА) 2 омсбр капітан ЗС РФ МАЛАХЕВИЧ Василь Родіонович (МАЛАХЕВИЧ Василий Родионович), прізвище прикриття – МІХАЙЛОВ Василь Радікович, 22.08.1986 р.н., народився у смт. Красногорський, Республіка Марій Ел, РФ, закінчив Казанське вище військове командне училище у 2008 р., проживає у м. Санкт-Петербург.
Іншим підтвердженням участі Російської Федерації у збройному конфлікті на сході України є проведення інспекції Генерального штабу збройних сил Росії, яка розпочала роботу на окупованих територіях Донецької та Луганської областей з 15 червня ц.р.
У рамках інспекційної перевірки 19 червня ц.р. до Донецька прибули заступник головнокомандувача Сухопутних військ Росії генерал-полковник О.Лєнцов та командувач 58 армії Південного Військового округу генерал-лейтенант А.Гурульов.
На теперішній час перевірено штаби 1 та 2 армійських корпусів та підпорядковані з’єднання та частини. Особлива увага приділялась перевірці укомплектованості особовим складом і технікою, документів бойової готовності, наявності боєприпасів та пально-мастильних матеріалів у підрозділах, а також облаштування бойових позицій.

Необхідно наголосити, що діяльність зазначеної комісії проводиться на фоні раптової перевірки бойової та мобілізаційної готовності збройних сил Російської Федерації, яка розпочалася 14 червня ц.р. за розпорядженням президента РФ В.Путіна.

Російська Федерація продовжує застосовувати заборонені міжнародними договорами протипіхотні міни, зокрема: МОН-50, ПМН-2. Разом з мінами ранніх розробок Російська Федерація поставляє в окуповані районі нові види озброєння та вибухових пристроїв.

Так, 17 травня ц.р. зафіксовано використання підрозділами 1 армійського корпусу протипіхотної міни ПОМ-2 в районі н.п. Авдіївка Донецької обл., яка була скинута з БПЛА (типу квадрокоптер). Ця міна виготовлена у Російській Федерації на 912 заводі вибухових речовин. Радіус суцільного ураження становить – 16 м. Міна встановлюється на грунт засобами дистанційного мінування. Вона знаходиться на озброєнні російських підрозділів спеціального призначення.

Крім того, в ході бойових зіткнень з противником поблизу Донецька було захоплено ручну оборонну гранату противника РГО. Вона розроблена “Научно-производственным объединением “Базальт” (м. Москва), виготовлена на 107 заводі вибухових речовин у 1998 році. Радіус бойового ураження уламками гранати – 50 м, радіус можливого ураження – до 100 м.

За безпосередню участь у бойових діях на території України та виконання злочинних наказів Кремля кадрові російські генерали та офіцери отримали чергові військові звання. Так, згідно з указом президента РФ від 11 червня 2016 року № 276:
- командувачу 1 армійського корпусу Південного військового округу Російської Федерації (у період з квітня 2015 року по травень 2016 року) генерал-майору Асапову Валерію Григоровичу присвоєно військове звання генерал-лейтенант;
- командувачу 2 армійського корпусу Південного військового округу Російської Федерації (у період з січня по квітень 2015 року) генерал-майору Юдіну Сергію Сергійовичу присвоєно військове звання генерал-лейтенант;
- командиру 2 окремої мотострілецької бригади (Луганськ) 2 армійського корпусу Південного військового округу Російської Федерації (у період з квітня 2015 року по травень 2016 року) полковнику Рузинському Андрію Юрійовичу присвоєно військове звання генерал-майор.

"По суті Москва, у черговий раз визнала присутність кадрових військовослужбовців збройних сил Росії на території України та продемонструвала їх роль у створенні та забезпеченні бойової діяльності 1 та 2 армійських корпусів російських окупаційних військ", - підкреслюють в в ГУР, де також повідомили про виявлення на цьому тижні на Донбасі рекордну з початку року кількість "Градів" окупантів, про те, що Росія продовжує постачання озброєння та військової техніки на територію України, у т.ч. безпосередньо до лінії зіткнення, а також про кількість обстрілів та втрат ворога.


Читайте также: